De Wereld Gezondheids Organisate (Engelse afkorting WHO) stelt dat een kwart van de kwalen en klachten waarmee mensen hun huisarts bezoeken te maken heeft met de chemicaliën in ons leefmilieu. Ook chemicaliën in alledaagse consumentenproducten zijn niet zelden verantwoordelijk voor tal van chronische ziekten, leer- en gedragsproblemen, zelfs voor kanker en zeker voor MCS (Multple Chemical Sensitvity).

De auteur van Geur- en chemicaliënovergevoeligheid werd in 1974 ziek. Het bleek om MCS te gaan, maar omdat in die tijd in Nederland nog nooit iemand van MCS gehoord had duurde het 25 jaar voordat de diagnose gesteld kon worden. Kort daarna richtte zij de Nederlandse MCS-zelfhulpgroep op, gevolgd door Stichting MCS. Het boek Geur- en chemicaliënovergevoeligheid is het resultaat van haar eigen ervaringen en het contact met meer dan anderhalf duizend lotgenoten. (Inmiddels hebben zich nog veel meer lotgenoten gemeld.) Het is een verslag regelrecht uit de praktijk met indrukwekkende en schrijnende verhalen van een groot aantal MCS-patiënten. Verder wordt beschreven wat de ziekte inhoudt, hoe deze ontstaat en hoe je MCS herkent. Tevens wordt verslag gedaan van onderzoeksresultaten in o.a. Canada, Australië en Amerika. Deze resultaten hebben in een aantal landen al geleid tot erkenning van MCS als een chronische lichamelijke ziekte. In Nederland is die erkenning er helaas nog niet en de kennis over MCS is ook nog niet of nauwelijks doorgedrongen bij Nederlandse artsen. Dat heeft tot gevolg dat er in ons land tienduizenden, misschien wel honderdduizenden mensen rondlopen met klachten die sterk kunnen verminderen of zelfs kunnen verdwijnen door het vermijden van chemische stoffen en geuren. Dit boek staat boordevol tips voor een beter en gezonder leven met minder klachten. Niet alleen waardevol voor MCS-patiënten, maar ook voor alle andere mensen die zuinig willen zijn op hun gezondheid.

Een greep uit wat MCS-patiënten en anderen – waaronder artsen en natuurgeneeskundigen – over dit boek zeggen: “Alle kwartjes vielen toen ik dit las.” “Een topboek en voor iedereen begrijpelijk.” “Een zeer compleet boek, alles wat je weten wilt staat erin.” “Een megagoed boek.” “Fantastisch dat dit boek er is. Ik ben hierdoor opgeknapt en heb het mijn hele familie laten lezen.” “Ik ben hier zó blij mee en ik heb het ook aan mijn huisarts laten lezen.” “Goed en helder geschreven, heel prettig leesbaar en de informatie spat van de bladzijden af.”

Titel: Geur- en chemicaliënovergevoeligheid
Auteur: Geerteke de Haas
Uitgeverij: AnkhHermes
ISBN: 9789020214130
Prijs: € 22,50
Te bestellen bij: boekenwereld.com en je plaatselijke boekhandel.
Ook als E-book verkrijgbaar.

Heb je het boek uit en wil je nog meer ervaringsverhalen lezen? Dat kan in het boek
Ervaringsverhalen bij geur- en chemicaliënovergevoeligheid van dezelfde auteur en uitgever.
ISBN: 9789020214345
Prijs: € 16,50
Te bestellen bij: boekenwereld.com en je plaatselijke boekhandel.
Ook als E-book verkrijgbaar.

Geur- en chemicaliënovergevoeligheid