Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat is een veelzijdig te gebruiken soort zout. Het wordt ook wel dubbelkoolzure soda of Baking Soda genoemd. De chemische formule luidt NaHCO3. Natriumbicarbonaat bezit o.a. de eigenschap dat het geuren kan neutraliseren, waardoor het voor MCS-patiënten goede diensten kan bewijzen. De meeste MCS-patiënten kunnen het goed verdragen.

Enkele tips voor het gebruik van Natriumbicarbonaat

Ontgeuren van kleding
Nieuwe kledingstukken of andere textiel waar een verkeerde geur aanhangt kunnen vrij gemaakt worden van geur door ze te wassen in natriumbicarbonaat. Voor zowel handwas als machinewas geldt: voeg enkele eetlepels natriumbicarbonaat toe aan het geurvrije wasmiddel. Als na 1 keer wassen de geur nog niet weg is, herhaal de behandeling dan enkele keren. Geur uit natuurlijke vezels verdwijnt gemakkelijker dan uit synthetische vezels. Het is niet goed om de lucht in te ademen van het wasgoed waaraan natriumbicarbonaat is toegevoegd. Er komen namelijk tijdens het wassen chemische dampen vrij.

Vuile kleding
Ook als kleren uitzonderlijk vuil zijn kan natriumbicarbonaat helpen. Voeg een half kopje toe aan het wasmiddel en spoel na met schoon water.

Oven schoonmaken
Besprenkel de oven met een kleine hoeveelheid water en giet daaroverheen een ruime hoeveelheid natriumbicarbonaat. Laat dit een half uurtje zo staan. Gebruik sponsjes van staalwol en een klein beetje water om het vuil te verwijderen.

Badzout
Strooi 50 tot 100 gram natriumbicarbonaat bij uw badwater, waardoor het water wordt onthard en uw huid wordt verfrist.

Branderige voeten
Na een lange wandeling is een voetenbad met natriumbicarbonaat een weldaad. Gebruik ongeveer 3 theelepels op 10 liter warm water.

Deodorant
Breng met een plukje watten of met uw vingers een beetje natriumbicarbonaat aan in de oksels. Dit werkt als deodorant.

Tandverzorging
Natriumbicarbonaat neutraliseert zure etensresten tussen de tanden zodat daardoor geen cariës kan ontstaan. Het vermindert ook geur uit de mond en geur van tandprotheses. Eén theelepel op een glas water en daarmee krachtig spoelen en gorgelen.

Gezicht wassen
Wie geen zeep verdraagt in het gezicht kan met water waarin een paar theelepeltjes natriumbicarbonaat zijn opgelost, het gezicht wassen. Daarna, zonder afspoelen, het gezicht afdrogen. Zo wordt de huid aangenaam zacht.

Afwassen
Vis en uienlucht verdwijnt snel van vaatwerk en van uw handen als u aan het afwaswater een beetje natriumbicarbonaat toevoegt. Ook houten lepels of snijplankjes kunt u hiermee ontgeuren.

Mieren verjagen
Strooi wat natriumbicarbonaat op de plek waar mieren heen en weer lopen of waar ze uw huis binnen komen. Ze zullen dan binnen korte tijd verdwijnen.

Huisdieren
Onaangename geur uit hamster- of konijnenkooitjes of uit de kattenbak treedt pas veel later op wanneer met eerst op de bodem wat natriumbicarbonaat strooit en daaroverheen pas de kattenbakkorrels of het stro.

Insectensteken
Pijn en zwelling verdwijnen als u een brei van natriumbicarbonaat en water op de insectensteek aanbrengt.