• Wat is MCS ?
    MCS staat voor Multiple Chemical Sensitivity ofwel Meervoudige Chemische Overgevoeligheid.
    Mensen met MCS worden letterlijk ziek van alledaagse chemische stoffen en geuren.

Australisch ziekenhuisprotocol

De Australische overheid heeft in mei 2010 een rapport uitgebracht met richtlijnen voor de behandeling van MCS-patiënten in het ziekenhuis. Het doel van de ziekenhuis-richtlijnen is het verbeteren van de gezondheidsresultaten van MCS-ers die ziekenhuisbehandeling nodig hebben. De richtlijnen dienen als hulpmiddel voor artsen, verzorgers en ander ziekenhuispersoneel om te kunnen zorgen voor een effectieve en kwalitatief goede zorg van MCS patiënten.

Mariët Ticheler, toxicologisch adviseur bij het Meldpunt Gezondheid en Milieu, heeft de belangrijkste punten van dit rapport in het Nederlands samengevat. Deze Nederlandstalige samenvatting van het Australische ziekenhuisprotocol kan een waardevol document zijn voor iedere MCS-patiënt die naar  het ziekenhuis moet. Maar ook in heel veel andere situaties kan het helpen om meer begrip te krijgen. Bijvoorbeeld bij de huisarts, de tandarts, de fysiotherapeut, of gewoon bij familie en vrienden. Aan artsen kunt u het beste het originele Engelstalige rapport overhandigen.

Klik hier voor de Nederlandstalige samenvatting (PDF). 
Klik hier voor het originele Engelstalige document (PDF).

 

Oproep tot verbod op parfum en aftershave in Canadese ziekenhuizen

Canadese artsen hebben opgeroepen om parfum en aftershave te verbieden in ziekenhuizen, omdat synthetische geurstoffen kunnen leiden tot astma-aanvallen en allergieën bij kwetsbare patiënten.

Klik hier voor het originele artikel op Daily Mail Online.