• Wat is MCS ?
    MCS staat voor Multiple Chemical Sensitivity ofwel Meervoudige Chemische Overgevoeligheid.
    Mensen met MCS worden letterlijk ziek van alledaagse chemische stoffen en geuren.

 

Steun onze oproep voor gezonde lucht

Longfonds.nl

De lucht in Nederland kan en moet gezonder. Daarom roepen we het nieuwe kabinet op om stevige maatregelen te nemen. Zodat hopelijk wij, maar in elk geval onze kinderen, op een gezonde manier in gezonde lucht kunnen leven.

> Help mee het belang van gezonde lucht onder de aandacht te brengen

 

Special Issue on Ecopsychology and Environmental Sensitivities: Chemical, Electrical, and Beyond

Mary Ann Liebert, Inc » juni 2017

Ecopsychologie is het enige “peer-reviewed” tijdschrift dat psychologie en geestelijke gezondheid in een ecologische context plaatst om de banden tussen menselijke gezondheid, cultuur en de gezondheid van de planeet te herkennen. Het tijdschrift probeert de moderne psychologie te hervormen door aan te tonen dat het niet los kan staan van een intieme menselijke band met de natuurlijke omgeving. We hebben die verbinding met de natuur nodig voor onze mentale en fysieke welzijn. Tegen deze achtergrond publiceert het tijdschrift oorspronkelijke wetenschappelijke onderzoeksartikelen, evenals theoretische artikelen, onderzoeken, teksten en recensies van belangrijke boeken en andere media.

In juni 2017 is een nieuw aantal artikelen geplaatst die nog tot 5 september gratis beschikbaar gesteld zijn.

> Download ze hier (Engels)

 

Longfonds pleit voor stookalarm

Longfonds.nl » 14 december 2016

Mensen worden ziek van houtrook. Veel mensen zijn zich daar niet bewust van en daarom pleit het Longfonds voor een stookalarm. In België is zo’n stookalarm er al. Mensen krijgen het advies om op een windstille en mistige dag rekening met elkaar te houden en niet te stoken.  Dit om de risico’s van houtrook voor de gezondheid van mensen te beperken (of voorkomen). Dat is ook in Nederland hard nodig, vindt het Longfonds. Niemand wil ziek worden door wat hij inademt.

> Lees hier het hele artikel

 

7 tips for reducing your exposure to chemicals

Oxford University Press » 30 september 2016

Barbara Demeneix beschrijft de stappen die we kunnen nemen om onze blootstelling aan gevaarlijke chemische stoffen te verminderen in het dagelijks leven.

> Bekijk hier het filmpje

> Lees hier het hele artikel (Engels)

 

Hormoonverstoorders

Terzake documentaire » 14 juli 2016

Van tandpasta tot zonnecrème: in heel veel producten zitten chemische stoffen die onze hormonen ernstig in de war kunnen brengen. Een groep Franse journalisten wilde wel eens weten hoe groot de impact is van die hormoonverstoorders en waarom de regelgeving daaromtrent niet strenger is.

> Bekijk hier het filmpje

 

Gevaarlijke geuren

hr-Fernsehen » 27 april 2016

In toenemende mate worden er in openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, scholen, apotheken verzorgingshuizen en zelfs in het openbaar vervoer geuren verspreid. In toenemende mate ook worden mensen overgevoelig voor dit soort geurstoffen. Mensen die ernstige klachten krijgen van deze geurstoffen zijn niet veilig meer in een dergelijke omgeving.

> Bekijk hier het filmpje (Duits)

 

Artsen klagen geurstoffen leiden tot astma-aanvallen en allergieën bij patiënten

Daily Mail Online » 5 oktober 2015

Canadese artsen hebben opgeroepen om parfum en aftershave te verbieden in ziekenhuizen, omdat synthetische geurstoffen kunnen leiden tot astma-aanvallen en allergieën bij kwetsbare patiënten.

> Lees hier het hele artikel (Engels)