Achtergrond: In eerdere onderzoeken hebben we aangetoond dat patiënten met een voorgeschiedenis van sensorische hyperreactiviteit astma-achtige symptomen ontwikkelen bij blootstelling aan sterke geuren, zelfs als ze geen geur kunnen ruiken.
Methoden: Voor studie van mogelijke pathofysiologische mechanismen achter sensorische hyperreactiviteit werden de luchtwegen en ogen van de patiënten afzonderlijk blootgesteld aan een gemeenschappelijke inducerende factor, parfum. Elf patiënten met een voorgeschiedenis van hyperreactiviteit op chemische triggerfactoren, zoals parfum, werden enkelblind geprovoceerd in een placebogecontroleerd, gerandomiseerd onderzoek. Tijdens de blootstelling aan de luchtwegen waren de ogen bedekt en tijdens de blootstelling aan de ogen inhaleerden de patiënten frisse lucht. Een speciaal gezichtsmasker of een neusklem werd gebruikt om elke geur te vermijden.
Resultaten: Tijdens de blootstelling van 30 minuten aan parfum was er een geleidelijke toename van drie hoofdsymptomen; d.w.z. oogirritatie, hoesten en kortademigheid, zowel na blootstelling aan de luchtwegen als aan de ogen. De verhogingen waren significant in vergelijking met placebo.
Conclusies: Astma-achtige en andere symptomen, zoals irritatie van de ogen, kunnen worden veroorzaakt door blootstelling van zowel de luchtwegen als de ogen bij patiënten met sensorische hyperreactiviteit. Dit wijst op het belang van het bestuderen van het sensorische zenuwstelsel, niet alleen in de luchtwegen, maar ook in andere organen.
U kunt bij Wiley Online Library het volledige artikel kopen: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1034/j.1398-9995.1999.00031.x