Gevoelig voor geuren door sensorische hyperreactiviteit en het verband met MCS
Prikkels uit de omgeving komen tot ons via het sensorische deel van ons zenuwstelsel. Sensorische zenuwen sturen impulsen (boodschappen) naar de hersenen, van waaruit als reactie boodschappen gestuurd worden naar de spieren langs de motorische zenuwen. Een belangrijke hoofdzakelijk sensorische zenuw is de nervus trigeminus, ook wel de vijfde zenuw of drielingzenuw genoemd. Er lopen namelijk drie takken in het gezicht, die gevoelens o.a.  vanuit het gebit en de slijmvliezen verzorgen. Deze sensorische zenuwen kunnen o.i.v. blootstellingen aan chemicaliën veranderen. Zij kunnen uitgeschakeld worden of ze kunnen gaan overreageren.  Dit laatste noemt men SHR ofwel sensorische hyperreactiviteit. Wanneer deze hyperreactiviteit zich in de bronchiën afspeelt en astma-achtige verschijnselen geeft, wordt dit ook wel Reactive Airways Dysfunction Syndrome (RADS) genoemd. Piekblootstellingen aan stoffen kunnen dit doen ontstaan. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij de mensen die blootgesteld werden aan de ATF-brand in Drachten. Ook bij mensen die in aanraking komen met kortdurende pieken van glutaaraldehyde is dit beschreven. Het astmafonds beschrijft in een folder hoe geuren/parfums ook bronchiale sensorische hyperreactiviteit  kunnen veroorzaken.

Mensen met MCS hebben echter niet alleen last van hun luchtwegen. In het artikel Gevoelig voor geuren  wordt aandacht besteed aan parfums en hyperreactiviteit van de sensorische zenuwen en het verband met MCS.

In de genoemde onderzoeken wordt de stof capsaïcine genoemd. Dit is de prikkelende stof uit Spaanse pepers en is ook de werkzame stof in pepperspray. Deze stof wordt veel gebruikt om een verhoogde gevoeligheid van het sensorische zenuwstelsel aan te tonen. Men weet dat het sensorische zenuwstelsel een rol speelt, want als deze zenuwen met een verdovingsmiddel behandeld zijn, dan treedt de hoestreactie op capsaïcine niet op. Capsaïcine wordt ook gebruikt om overgevoeligheid van neusslijmvliezen bij chronische rhinitis een halt toe te roepen.

Het artikel Gevoelig voor geuren is geschreven door Mariët Ticheler van het Meldpunt Gezondheid en Milieu.

Gevoelig voor geuren